Çin ile ABD arasında savaş gemisi gerilimi
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephesi Komutanlığı yaptığı açıklamada, ABD Donanması’na ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Milius’un Nansha Adaları’ndaki Mischief Resifi yakınlarında karasularına izinsiz girdiğini duyurdu.
“ASKERİ BİRLİKLER GÖRÜŞ SÜRECİNDE OLACAK”
Açıklamada, Çin donanması ve hava kuvvetlerinin gemiyi seyir boyunca gözlemlediği ve takip ettiği belirtildi. “Çin, Güney Çin Denizi’ndeki adalar ve çevre sular üzerinde tartışmasız egemenliğe sahiptir. Bölgedeki askeri birlikler yüksek teyakkuz halinde olacak ve Güney Çin Denizi’ndeki egemenliği, güvenliği, barışı ve istikrarı kararlılıkla savunacaktır.”ifadeler yer aldı.
Pasifik’teki ABD 7. Filosu da yaptığı açıklamada, geminin geçişinin uluslararası hukuka uygun olarak “seyir özgürlüğü operasyonu” olduğunu söyledi.
Açıklamada, geminin ihtilaflı resiften 12 mil uzakta seyrettiği ve bunun karasuları için uluslararası kabul görmüş menzil olduğu belirtilirken, doğal haliyle alçak dalga irtifasında bulunan resifin, uluslararası hukuka göre karasuları sayılamaz.
Açıklamada, ABD’nin hangi ülkeden olursa olsun denizler üzerinde egemenlik taleplerine karşı çıktığı belirtildi. “Uluslararası toplum, denizde seyrüsefer özgürlüğünü sağlama sorumluluğuna sahiptir ve bu, küresel güvenlik, istikrar ve refahın sürdürülmesi için şarttır.”değerlendirme yapıldı.
ABD savaş gemisinin bölgedeki faaliyetinin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretinin ardından Çin ordusunun ada çevresinde başlattığı askeri tatbikata denk gelmesi dikkat çekti.