Ekonomi

AB, Çin EV’lerine Tarife Uygulamayı Onaylamaya Hazırlanıyor, Ticari Gerilim Artıyor

Avrupa Birliği ve Çin arasındaki ticari gerilimleri artırması beklenen önemli bir hamle olarak, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Polonya, Çin’de üretilen elektrikli araçlara (EV) tarife uygulanmasına destek verdiklerini bildirdi. AB nüfusunun %39’unu temsil eden bu ülkelerin toplu desteği, Cuma günü yapılacak oylamada Avrupa Komisyonu’nun nihai tarifeler için sunduğu teklifin geçmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Çin yapımı EV’lere yönelik bir anti-sübvansiyon soruşturması yürüten Avrupa Komisyonu, önümüzdeki beş yıl boyunca uygulanabilecek kesin tarifeler için bir teklif sundu. AB düzenlemelerine göre, bu tarifeler, AB nüfusunun %65’ini temsil eden 15 AB ülkesinin nitelikli çoğunluğu tarafından karşı çıkılmadığı sürece uygulanabilir.

Önerilen tarifeler önemli ölçüde değişiklik gösteriyor; Tesla için %7,8’den, AB’nin soruşturmasına işbirliği yapmadığını düşündüğü SAIC ve diğer şirketler için %35,3’e kadar yükseliyor. Bu tarifeler, AB’nin arabalar için standart %10’luk ithalat vergisine ek olarak uygulanacak.

Devam eden müzakerelerde, AB yürütme organı Çin ile tarifelere alternatif bir çözüm için görüşmelere devam etme istekliliğini ifade etti. Seçenekler arasında, minimum bir ithalat fiyatı ve muhtemelen bir hacim sınırı belirlemeyi içeren bir fiyat taahhüdünün yeniden değerlendirilmesi yer alıyor. Değerlendirilen bir diğer olasılık ise araç menzili, batarya performansı ve EV’nin iki veya dört tekerlekli olup olmadığı gibi çeşitli kriterlere dayalı minimum ithalat fiyatlarının belirlenmesi.

Ayrıca AB, tarifelere alternatif olarak geçiş dönemi için kotalarla birlikte Sendika içinde yatırım taahhüdünü de değerlendiriyor.

Onaylanırsa, tarifeler Avrupa Birliği içindeki EV piyasasının dinamiklerini önemli ölçüde etkileyecek ve AB ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir aşamayı işaret edebilecek. Kararın Cuma günü yapılacak oylamada kesinleşmesi bekleniyor ve sonucun küresel otomotiv endüstrisinde yankı uyandırması muhtemel.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu